The Trophy

The Walter Scott Prize for Historical Fiction is unique amongst book prizes in having a permanent master trophy which is on display at Bowhill, the Duke of Buccleuch’s Borders home. This exquisite glass sculpture was commissioned from the artist Colin Reid.  The first four winning authors were presented with smaller versions of this flagship trophy by the Duke at prize ceremonies.

In 2015 a new winner’s trophy was commissioned from glass artists Annica Sandstrom and David Kaplan at Lindean Mill Glass. A beautiful glass panel was designed and created, capturing the colours and shapes of the Scottish Borders. A newly created version of this trophy has been presented to winners in subsequent years, including to Sebastian Barry, the 2017 winner, pictured here with his trophy with Melrose Abbey in the background.